wikipedia. så här på söndagskvällen..

Nationalencyklopedins (NE) definition på sekt är följande:

"Sekt (lat. se´cta 'följe', 'anhang', 'sekt', av se´quor 'följa'), religiös grupp som markant avviker från den eller de religiösa huvudlinjerna i ett samhälle. Termen används även för att beteckna (mindre) politiska ytterlighetsgrupper o.d. Begreppet definierades närmare i Max Webers och Ernst Troeltschs religionssociologiska arbeten. Weber ställde sekten som typ mot kyrkan som typ och framhöll att sekten har personligen omvända anhängare, medan kyrkan har medlemmar som fötts in i den. Troeltsch pekade på att sekten ställer stora krav på anhängarna, att den inte gör anspråk på att omfatta mer än en minoritet och därmed har en elitistisk framtoning, att den ofta företräder ett jämlikhetsideal (bland de utvalda) och att grundaren eller ledaren bygger sin auktoritet på personliga egenskaper. Gemensamt för sekten och den rena kyrkotypen är att båda anser sig företräda en absolut religiös sanning. Bryan Wilson delar upp sekterna i olika typer: omvändelsesekter (inriktade på att "frälsa" så många som möjligt, t.ex. den tidiga pingströrelsen), adventistiska sekter (inriktade på att världen står inför sin undergång, t.ex. Jehovas vittnen), inåtvända sekter (som söker leva isolerat från världen, t.ex. Plymouthbröderna) och gnostiska sekter (som menar sig besitta kunskap om nya vägar att uppnå hälsa och framgång, t.ex. Kristen Vetenskap). Wilson har senare demonstrerat hur olika grupper som betecknas som sekter kan vara."

idag är det söndag. barnen har varit hos vänfamilj hela dagen, och jag och maken har gått lång långpromenad med hunden, han blir alltid så lycklig. hunden alltså. det var skönt som tusan, och sen åt vi rester tillsammans. nästan lite romantiskt faktiskt. det är ju så oerhört sällan man är ensamma. speciellt på helgen.

förmodligen kommer jag ångra detta inlägget om ett antal år, då vi undrar varför de aldrig besöker oss och själva har fått nippran över att "behöva vara tillsammans varje dag".

ny arbetsvecka väntar. det känns lite si och så kan jag väl säga. eventuellt vinner jag en lottovinst någon dag (om jag kommer ihåg att köpa lott), och förtidspensionerar mig och sysslar enbart med politik och gör barnböcker.

- sånt paradis!

Kommentarer
Postat av: R3

Politik och skriva barnböcker...låter intressant, vad ska dessa böcker handla om ?

2007-11-20 @ 17:07:59
URL: http://zanahoria.blogg.se
Postat av: jag

politik :)

2007-11-20 @ 21:47:25
Postat av: R3 igen

Icke sa nicke....här påverkar vi inte barnen :/

2007-11-21 @ 00:12:26

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0